Home Mix Hulumtimi i BBC-së: Një krizë e re në horizont…

Hulumtimi i BBC-së: Një krizë e re në horizont…

by 05
0 comment

Përveç krizës energjetike, ne po përballemi edhe me një krizë globale të miopisë, siç raporton BBC.

Ekspertët japin alarmin duke ia atribuar fenomenin ndryshimeve në zakonet e brezit të ri dhe faktorëve të tjerë.

Në fund të viteve 1980 dhe 1990, prindërit në Singapor filluan të vunë re një ndryshim alarmues tek fëmijët e tyre si miopi gjithnjë e më e zhvilluar.

Askush nuk ka mundur ta ndalë këtë krizë të vizionit kombëtar. Shkalla e miopisë vazhdoi të rritet. Sot, Singapori ka një shkallë të miopisë prej rreth 80% në mesin e të rinjve, duke i dhënë titullin “metropoli i miopisë së botës”.

“Ne jemi marrë me këtë çështje për 20 vjet, kështu që jemi pothuajse të mpirë ndaj saj,” thotë Audrey Chia, profesoreshë e asociuar dhe konsulente e lartë në Qendrën Kombëtare të Syve të Singaporit (SNEC). “Pothuajse të gjithë në Singapor janë miopë tani,” shton ajo.

Ky trend, i regjistruar vitet e fundit në Singapor, tashmë po fiton terren në të gjithë botën.

Vendet me stile jetese në dukje krejtësisht të ndryshme tani kanë diçka të përbashkët: okulistët regjistrojnë nivele veçanërisht të larta të miopisë tek të rinjtë.

Në SHBA si në Britani, përqindja përkatëse ka arritur mbi 40%.

Rënia dramatike e sasisë së kohës që fëmijët kalojnë jashtë dhe në rrezet e diellit thuhet se është një nga faktorët kryesorë pas “epidemisë miopike” që mjekët e syrit në të gjitha vendet po shohin.

Siç raporton BBC, predispozita për miopi nuk varet shumë nga faktorët gjenetikë, por kryesisht nga ato mjedisore.

Fëmijët me një ose të dy prindërit miopë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë miopi.

Por pavarësisht faktit se gjeneve u duhen shumë breza për të ndryshuar, përqindja e fëmijëve me këtë gjendje është rritur me 42% që nga viti 1970 në SHBA.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson, nga ana e saj, se më shumë se 50% e popullsisë së Tokës do të ketë nevojë për syze miopie deri në vitin 2050.

Mungesa e lojës në natyrë me ekspozimin e fëmijëve ndaj dritës së diellit është një nga faktorët kryesorë të fenomenit.

Theksi i ri në detyrat e shkollës që duhen bërë në shtëpi, joshja e pajisjeve elektronike dhe shqetësimet e prindërve për sigurinë e hapësirave publike po i shtyjnë gjithnjë e më shumë fëmijë në izolim vullnetar.

Një studim mjekësor i vitit 2020 në Kanada arriti në përfundimin se fëmijët tetëvjeçarë shpenzonin më shumë se pesë orë në ditë para ekraneve për argëtim, pa llogaritur orët e kompjuterit për detyrat e shkollës.

Shkalla e miopisë u rrit ndjeshëm midis moshës gjashtë dhe tetë vjeç, me fëmijët që performuan shumë më keq në testet e syve sesa në vitin 2015.

Në të njëjtën kohë, tek këta fëmijë nuk ka pasur rënie të aftësive intelektuale.

Edhe pse shumë kanë argumentuar tradicionalisht se leximi i tepërt rrit gjasat e zhvillimit të miopisë, studimet e fundit tregojnë se mungesa e dritës së diellit dhe qëndrimi para ekranit të kompjuterit ose telefonit janë faktorë shumë më rëndues.

Tani po flasim për një fenomen global, siç raporton BBC.

Miopia e adoleshentëve ka marrë përmasa epidemike në Azinë Lindore dhe Juglindore, ku 80% deri në 90% e nxënësve të shkollave të mesme janë miopë.

Ekspertët kanë frikë se kjo prirje mund të çojë në një rritje të gjasave për sëmundje të syrit si katarakta, glaukoma dhe degjenerimi makular në të ardhmen. /tesheshi.com/


Listoni edhe ju te BIZNESET E FERIZAJT

You may also like

Leave a Comment

Rreth nesh!

Zeropese.com është medium në pronësi të Media 05 BI.
Është themeluar me 2 qershor 2014.
Media zeropese.com është medium i pavarur me qëllim të informimit të ngjarjeve të nivelit lokal dhe rajonal, nxitjes së iniciativave për veprim!
  • 1
  • 2
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]