Home Mix Ekspozita retrospektive e grafistit Rasim Vllasaliu

Ekspozita retrospektive e grafistit Rasim Vllasaliu

by 05
0 comment

Dje është hapur ekspozita e grafistit Rasim Vllasaliu, në Galerinë e Arteve nëGjilan.Vllasaliu është paraqitur me 35 punime të teknikave të ndryshme si, linogdhendje,linogravurë, bakërshkrim, akuatinte dhe teknikë të kombinuar. Në këtë paraqitje të radhës,ekspozitën retrospektive e ka titulluar “ Guri në horizont”.Për më shumë se 50 vjet, një ekspozitë e tillë konsiderohet “një nga thesaret e mëdha nëfushën e grafikës “. Kjo do të thotë, se një ekpozitë retrospektive zbulon plot dokumente faktiketë realizuara në grafika, teknikisht mjaftë bukur. I edukuar për arte të bukura nga shkolla nëvitin 1980 e në vazhdim , gjysma e punës akademike e zhvilloi pas mbarimit te Akadamisë sëArteve të bukura në Prishtine, Vllasaliun e gjenë duke reflektuar mbi përdorimet e mundshme tëteknikave te reja, gjithmonë në hap me kohën që ai ndërtoi deri në vitet e fundit 2022. Në pjesënme vendimtare, ai demonstron një nga vëzhgimet e para që bëri me skenim: objekte të ndryshmearkitektonike që ka Artana si vendbanim i lashtë, që dukej se i futi në lëvizje edhe idetë e pararrethë cikleve të para të tije si: Gjeli, Zogjtë, Guri etj.Zbulesa e Vllasaliut në kohën e duhur, do të kishte ndikim të madh në artin pamor tëKosovës.Vllasaliut iu dasht kohë për ta realizuar këtë ekspozitë jubilare, edhe pse të dy pjesët epërpunimit të grafikave ishin realizuarë larg njëri-tjetrit me muaj, por ngjyra dukej eqëndrueshme në të dyja anët.“Duket si e çuditshme” në distancë ke pershtypjet e para që shikon një grafikë tëzakonshme por në fakt është teknikisht e realizuar mjaft mirë dhe tejete profesionale.“Këto supozohet se janë tipare apo mjeshtri që jep një fletë grafike e artistit. Pse është egjitha pikërisht me të njëjtën ngjyrë, këtë nuk na e thotë Vllasaliu, por me gjasë është gërshetimii teknikave të cilat janë arritur me përvojën profesionale?”Hulumtimi në një makinë shtypi e cila prodhon grafika në letër e dërgon artistin me ciklete dyta edhe te treta të frymëzuar nga ngjarjet politike që pasuan pas viteve 1990 e deri pas luftëssë fundit në Kosovë, të cilat i janë “atribuar traditës në Kosovë”, grafika të realizuara ngamendja, kufizimet e vet-imponuara që kufizojnë rritjen e krijimtarisë së dikujt. Artisiti aludon nëplagët e shoqërisë kosovare që përjetuam si popull dhe ato ishin frymëzim për grafikat e radhësqë sot ju i shinhi në Galerinë e Arteve në Gjilan.Duke besuar se “arti është jetë”, Vllasaliu shpresonte të katalizonte një “magjepsjeartistike ” kulturore me natyrën në gjendjen e saj ideale, të paprishur. Për artistin, përdorimi iteknikave të gdhendjes me ngjyra dhe teknikave të tjera të ngjashme, shpjegoi ai “objekteestetike të përdorimit praktik”, duke bashkuar natyroren dhe artificialen, brenda dhe jashtë, artindhe dizajnin.

Autor: Jeton Rexhepi


Listoni edhe ju te BIZNESET E FERIZAJT

You may also like

Leave a Comment

Rreth nesh!

Zeropese.com është medium në pronësi të Media 05 BI.
Është themeluar me 2 qershor 2014.
Media zeropese.com është medium i pavarur me qëllim të informimit të ngjarjeve të nivelit lokal dhe rajonal, nxitjes së iniciativave për veprim!
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]