Home Mix Bota do të ketë 8 miliardë banorë më 15 nëntor 2022

Bota do të ketë 8 miliardë banorë më 15 nëntor 2022

by 05
0 comment

Popullsia globale parashikohet të arrijë në 8 miliardë njerëz më 15 nëntor 2022, sipas Raportit për Perspektivat e Popullsisë Botërore 2022 të publikuar sot nga Departamenti për Çështje Ekonomike dhe Sociale i Kombeve të Bashkuara. Arritja e këtij momenti historik është njëkohësisht arsye për kremtim por dhe kushtrim për njerëzimin që të gjejë zgjidhje për sfidat me të cilat përballemi.

Sfidat me të cilat përballet njerëzimi janë akute: këto çështje që përcaktojnë fatin e gjeneratave, siç janë ndryshimet klimatike, konfliktet dhe COVID-19, po i prekin në mënyrë disproporcionale më të margjinalizuarit dhe më të cenuarit mes nesh. Ende sot, miliona njerëz vazhdojnë të jetojnë në varfëri dhe vuajnë nga uria dhe kequshqyerja, nuk kanë qasje në kujdes shëndetësor dhe mbrojtje sociale, dhe nuk u jepen mundësi të kryejnë arsim fillor dhe të mesëm cilësor. Grave anembanë botës ende u mohohet e drejta themelore që të marrin vendime për trupat dhe të ardhmen e tyre, dhe në shumë vende po shohim me shqetësim humbjen përparimit në të drejtat e grave.

Përkundër këtyre sfidave, tregimi si arritëm deri në 8 miliardë njerëz është histori triumfi. Kemi ulur varfërinë dhe kemi arritur përparime të jashtëzakonshme në kujdesin shëndetësor. Jemi më shumë njerëz se kurrë më parë, pjesërisht për shkak të rritjes së jetëgjatësisë dhe rënies së vdekshmërisë foshnjore dhe të lehonave.

“Kjo është storje suksesi, jo skenar për fundin e botës. Në këtë botë, përkundër sfidave, gjithnjë e më shumë njerëz janë të arsimuar dhe jetojnë jetë më të shëndetshme se në çdo moment të mëparshëm të historisë së njerëzimit,” tha Drejtoresha Ekzekutive e UNFPA-sa, Dr. Natalia Kanem. “Nëse fokusohemi ekskluzivisht në totalin e popullsisë dhe shkallën e rritjes, nuk do kuptojmë plotësisht situatën, dhe kjo shpesh çon në masa shtrënguese dhe kundërproduktive, si dhe gërryerje të të drejtave të njeriut. Në fakt, njerëzit janë zgjidhja, jo problemi. Përvoja tregon se investimi te njerëzit, në të drejtat dhe zgjedhjet e tyre, është rruga drejt shoqërive paqësore, të begata dhe të qëndrueshme.”


Listoni edhe ju te BIZNESET E FERIZAJT

You may also like

Leave a Comment

Rreth nesh!

Zeropese.com është medium në pronësi të Media 05 BI.
Është themeluar me 2 qershor 2014.
Media zeropese.com është medium i pavarur me qëllim të informimit të ngjarjeve të nivelit lokal dhe rajonal, nxitjes së iniciativave për veprim!
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]